Monday, June 1, 2009

The (International) Hardcore Conspiracy

*sekadar gambar hiasan.

Seronok kan jadi band hardcore yang tour kat malaysia ni? Datang berjemput, balik berhantar. Ada van bawak ke hulu ke hilir. Siap ada orang organize gig khas semasa berada di malaysia dan ketika mahu pulang. Ada masyarakat hardcore malaysia yang riliskan cd/kaset sempena tour. Ada printkan baju tour. Ada buatkan 1" button. Ada buatkan patches. serba serbi lengkap la. supportive sungguh.

kalau band malaysia pulak, baru keluar seketul cd/kaset, ini dikatakannya: "Eh, apa ni? Band ni cakap dia main punk, ni kenapa macam cak lempong with blast beat je ni?". Pulak! Kan ke kau kata nak originaliti? Dah orang try combine buat genre baru punk + cak lempong + blast beat, ok la kan? Takde la hidop kau yang boring tu terus-menerus monotonous. Orang dah bagi alternative kat telinga kau dengar muzik yang lain sikit dari muzik Punkok kau tu. Berterima kasih la sikit. Akai ada ka? Kang kalau orang buat muzik macam band kau (atau bands bergenre tepat setepat-tepatnya, seperti yang kau cakap), nanti kau kata copycat la, meniru la, takde idea la, takde originaliti la. Habis, dah kau jugak terlalu anal dengan label-label genre, nak dibuat camne kan? nak kata bodo tak jugak, mungkin kau ni jenis orang-orang yang simply bangang, kot?

2 hari lepas ada 2 bands dari rusia dan itali nak suruh aku releasekan split cd diorang, kau nak tak? kau kan suka bands dari luar. apa kata kau releasekan. kan best bands luar ni. baru la internasional namanya. barulah komunikasi adalah kunci namanya. bands lokal ni sampah je. tak layak. muzik pun tah hapa-hapa, kan? genre pun tak betul lagi, ada hati nak main muzik. kalau dah release split cd bands rusia/itali tu nanti, kau bawak la diorang datang malaysia raya ni tour. buat gig semasa dan pergi. pastu buat tour cd sekali, kalau boleh buat diskografi lagi bagus. buat button yang kalau boleh kali ni 12 inci punya besar macam LP tu, 7 inci kecik sangat, tak true, tak supportive, 1 inci lagi la tak membina. jangan lupa buat baju tour dan patches sekali. sewa van yang boleh muat 12 orang punya sekali, boleh bawak jalan-jalan tengok zoo takpun ajak diorang lepak dengan kawan-kawan kau yang ada band tapi belum release apa-apa materials sebab takde duit tu. Nak dibuat camne kan? dah memang kawan-kawan kau tu pemalas, tak reti cari duit sendiri. tak reti nak release cd/kaset, print baju, buat button, buat patches sendiri. sendiri silap la kan? label korang kan untuk band-band luar yang ada reputasi, kacak serta bergenre tepat sahaja kan? bands tempatan mana layak.

so, macam mana? kau nak e-mail budak rusia dengan itali tadi? aku boleh bagi.


Happy fuck you all and komunikasi bunuh prejudis, my ass.

Chow!

7 comments:

Siti Jenar said...

band dari rusia ngan italy nie tentu mantopppp bak kata sasul ghau ghau

Zach Van Alley said...

Err... kau nak e-mail dan url myspace diorang? Nanti aku forward kat e-mail kau. Hehe.

Si Pekik A.K.A Si Pekak said...

Em.. email green day ade?!

Zach Van Alley said...

tak kelakar la.

Next!

Siti Jenar said...

hehehe... padan muke ang si pekak AKA si pekak

Anonymous said...

is porn the only winner during credit crunch?


----------------
interracialsex

Zach Van Alley said...

yeah!