Thursday, January 27, 2011

Stephen Kasner needs our help.


I'm actually dumbfounded after receiving news about his current health condition. For some of us who doesn't know about him, Stephen Kasner is one of the great artists of our time and he definitely deserves helping hands from all of us. To Stephen Kasner, I wish you a speedy recovery. Get well soon brother.

+ Click here about the news and on how to help.
+ And click here for further information about the artist.

Wednesday, January 26, 2011

A vicious cycle.

+ Pic taken from: davidgaines.com


Amaran:
Entri ini mengandungi fakta loya dan sadis. Harap bersedia.


Bayangkan dalam keadaan urgent tiba-tiba lu nak buang air besar. Masa lu bergegas masuk tandas, lu dapati ada sisa buangan manusia masih terapung dalam mangkuk tandas aka tidak ber-flush? Tandas kat opis lu ada tiga tapi satu je boleh guna, yang lain rosak. Nak tak nak lu kena guna tandas yang satu tu jugak. Lu yang sememangnya tak sanggup nak campur lu punya sisa buangan dengan sisa buangan manusia lain terus flush tanpa berfikir panjang. Dengan senang hati lu teruskan aktiviti pembuangan yang tergendala tadi. Tak sampai seminit lu dah settle sebab lu dah tahan agak lama; ia keluar sekali gus tanpa sekatan. Then lu dapati air dalam takungan flush tak cukup untuk menenggelamkan/melenyapkan sisa buangan lu sebab lu dah guna air takungan untuk menenggelamkan/melenyapkan sisa buang manusia lain sebentar tadi. Lu tetap flush, namun nyata air tak cukup. Dan bahan buangan lu masih terapung seperti mana sisa buangan manusia yang sebelumnya. Nak tunggu air takungan penuh semula pula akan mengambil masa yang sememangnya suntuk buat lu. Tanpa ragu lu terus keluar tandas bagi menyelesaikan perkara urgent yang tertangguh tadi. Then tiba-tiba mamat sebelah meja lu pulak nak ke tandas dalam keadaan urgent.

Diulang, tandas kat opis lu ada tiga tapi satu je boleh guna, yang lain rosak.

:)

>(@_@)<


Good night everyone. (^0^)

Tuesday, January 25, 2011

IRON LUNG.

Iron Lung? Really? Is it really Iron Lung will be playing here real soon? Yes, big fuckin' YES! Wifey has informed me today that they will be stopping in Kuala Lumpur on March 16th. Immediately I checked their official blog to investigate the accuracy of such news... and to my surprise, it's TRUE! The tour dates can be found over here (<--click).

* The first comment is hilarious though. What a pity being... a douchebag might be.

Sunday, January 16, 2011

Gaji Anda Naik Tiga Kali Ganda. <---WTF?

Tadi aku ada baca satu entry kat blog tersohor Cursing Malay. Tiba-tiba aku rasa macam ada sedikit hangin satu badan bila membaca satu komen pembaca tentang entry Mantot yang ini (<--klik ye). Ia berbunyi begini:

"rasenya ramai yg melebihkan kehendak drpd keperluan. berani hutang, tapi x brani tanggung."



So aku pun nak membidas. Ianya seperti di bawah ini:


wait! kebanyakannya bila sekarang ni aku perhati rata-rata orang berhutang pun sebab gaji tak pernah cukup untuk barang keperluan, bukan kehendak seperti yang dijangkakan.

well, let's say kau dah kerja lebih daripada 5 tahun. kereta kau jugak tak pernah bertukar selama lebih kurang 5 tahun. andaikan kereta kau tu proton buatan malaysia. tiap-tiap bulan dah mula meragam. sekali servis paling kurang kena RM100 yang juga tiap-tiap bulan. dan kau dah mula bosan, sebab kau congak-congak kos servis: RM100 x 12 bulan (setahun) = RM1200 boleh dibuat simpan untuk tambah down payment kereta baru, paling cikai pun jenama proton jugak. RM1200 x 5 tahun = RM6000; okay kau dah boleh dapat Persona (sebagai contoh). Tapi dalam masa 5 tahun tu dapat ke nak simpan RM100 sebulan sedangkan kereta kau yang sedang nazak tu memerlukan kos servis dengan jumlah harga yang sama? dan lu sanggup bawak kereta yang dah macam haram hidup segan mati tak mahu tu tiap-tiap hari pergi kerja, jalan-jalan mahupun balik kampung yang memungkinkan perjalanan sejauh 300km - 400km? Soal nyawa nak letak kat mana pulak? Okay, bab nyawa... berapa kot kos hospital sekarang ni? Kalau takde medical card aka lu-orang-kena-ada-insuran-nyawa-medical-dan-sebagainya... alamat lu orang kena pandang sebelah mata je la kat staff-staff hospital tu. bomoh? bomoh pun dah pandai main pengeras ribu-ribu sekarang ni... itu belum lagi yang jenis kaki lipat. konon nak jimat, last-last kena lipat. so, itu semua tadi dah jadi keperluan... bukan lagi kehendak. dulu era 90-an, normal naik bas mini dan pengangkutan awam. tapi sekarang ni sangat la tak normal naik pengangkutan awam apatah lagi kalau lu dah bekerja. sebab? lu sendiri fikir la, servis macam haram, lembab dan tak berhemah. teksi selagi daya nak tekan tambang (malah ada yang pasang meter laju), bas selalu pulak "bang, kasik masuk dalam lagi bang... lagi... lagi"; berhimpit-himpit macam tin sardin, komuter lembab macam siput, lrt/monorel pun cuma terdapat kat tempat-tempat tertentu (baca: shopping complex) je etc. so, kenderaan peribadi amat penting sekarang ni. lu nak settle down dengan motor sebagai pengangkutan utama? well, lu sanggup nak bawak anak bini lu naik motor ke hulu ke hilir seumur hidup? adoi! Itu belum dibebankan dengan duit tol, duit makan, duit belanja anak, duit bil air/letrik, duit jalan-jalan sekali sekala. takkan nak terperap kat rumah je... nak kena jugak bawak anak isteri makan angin ronda-ronda... paling kurang pun melancong dalam negara. kang kalau dibiar anak tak dapat 'treatment' jalan-jalan ni diorang akan memberontak paling tidak pun disebabkan peer pressure... dan akhirnya anak mula buat haluan sendiri... lepak-lepak tak nak balik rumah etc. bukan ke tu dah menyumbangkan permasalahan sosial etc? Okey, yang paling klasik kos tanggungan duit minyak. so apa cerita? minyak dan harga barang selalu saja naik... tapi gaji selalu je lambat naik. kalau naik pun tak pernah la nak sampai tahap piawaian harga kos barang di pasaran. let's say lu bajet RM2.30 untuk roti keping jenama Gardenia dan lu bajet paling kurang pun 4 bungkus untuk sebulan. bermakna lu kena belanja RM9.20 untuk stok roti pada tiap-tiap bulan. then tiba-tiba tahun 2012 harga dia naik RM2.50 sebungkus sebab harga tepung naik. so lu kena tambah 80 sen lagi untuk dapatkan 4 bungkus roti gardenia bagi stok sebulan. so lu dah kena tambah belanja RM9.60 bagi stok untuk setahun. nampak sikit kan? tapi cuba lu renungkan bahawa peningkatan harga ini selalunya berlaku pada tiap-tiap tahun. tak ke parah tu? dan bayangkan juga gaji lu tak naik-naik dalam masa 5 tahun tu. atau naik pun cuma RM100 - RM200 sahaja. tu aku baru kasik contoh roti gardenia je... contoh simple. yang lain-lain barang tu lu congak sendiri la. satu lagi, kalau lu tiap-tiap hari makan benda sama tak ke boring? abes tu lu sanggup sacrifice lu punya selera oleh sebab nak berjimat dan sanggup lu beri anak bini lu makan benda yang sama tiap-tiap hari atas tujuan yang sama tadi? itu belum lagi anak merengek nak susu mahal. kalau pulak family korang ada bela kucing... makanan dia pulak ada macam-macam jenis. kena pulak jenis mahu yang mahal punya. kena jugak kira dalam belanjawan tu. mahal ke murah ke... perlu duit jugak kan? haha. sendiri fikir la. aku bercerita tentang kos kehidupan golongan/kelas bawahan/menengah bawah... bukan menengah atas/atasan. eh, itu belum lagi kalau lu orang hutang PTPTN. Haha. Klasik klasik... sekarang ni pulak nak dipotong secara paksa dari duit gaji tiap-tiap bulan. ada pulak tu pinjam puluh ribuan ringgit, tapi bila dapat kerja gaji seciput. study bagai nak rak; 4, 5, 6 tahun. dapat diploma, degree, master dan sampai tahap phd... tapi gaji tahap tukang sapu sampah kat Brunei atau mungkin Singapore. kah kah kah! tak berbaloi beb! kalau tau camni la caranya, awal-awal lagi aku dah pindah Vietnam... at least aku tau dan puas hati memang matawang diorang rendah. kos sara hidup diorang pun takde la setinggi malaysia ni. kira okay la kan? daripada duduk malaysia ada diploma, degree, master atau phd tapi gaji tak setimpal. tak sampai tahap piawaian harga pasaran. dulu masa aku kerja jurnalis/writer, gaji aku RM1500 je sebulan! Pergh... gila! Kalau kat US kerja jenis tu dah boleh mewah paling cikai pun macam Perez Hilton. Dapat separuh dari gaji dia tiap-tiap bulan pun dah tahap mewah-nak-mampos. Haha. RM1500? Apa je aku boleh buat dengan jumlah tu sekarang ni? dengan tanggungjawab semua etc. gila. kat malaysia ni golongan kononnya dikatakan profesional hanya boleh dikatakan profesional pada nama/jawatan... cuba tengok kat poket atau akaun bank diorang? profesional taik ayam! buat malu je. rata-rata golongan pekerja (lebih-lebih lagi yang dah berumahtangga) sekarang ni aku lihat ramai yang buat 2 kerja, sampaikan suri rumah pun dah takde istilah suri rumahtangga sepenuh masa: mesti buat kerja lain, paling tidak pun menjahit tempahan baju atau jaga anak orang. standard sekarang ni suami isteri kena kerja... kalau tak, tak berasap la dapur jawabnya. yang jenis 9 to 5 pulak biasanya siang kerja pejabat, malam running MLM (kah kah), takpun jual burger ke, jual barang kat online ke, jadi call girl ke, toy boy ke, mak/bapak ayam ke, buat blog letak iklan ke, curik barang opis jual kat luar ke (keh keh). adakah itu semua tuntutan kehendak? atau terdesak? jadi bagaimana? lu orang masih tetap 'bersyukur' (definisi orang atasan) dan rela ditindas? kalau "Ya" jawapannya... aku ucapkan 'Good Luck!". Ubah cara hidup? F**k off la. Kat TV pulak sibuk tunjuk hiburan memualkan supaya rakyat lupa akan kepenatan dan kesengsaraan. Dah macam kat India pulak... kat sana ada Bollywood, kat sini ada Bolehwood. Ha, elok la tu. Fikirkan la ye. hmm... sekian.

*sorry takde perenggan. aku malas nak buat. bye.

=(^o^)=



Hi. Dah dengar 'Aural Mayhem Project' ke belum?

Friday, January 7, 2011

Tuesday, January 4, 2011

diy distribution (or don't)...


+ Fascinated with the picture above? Then click here to find out. :)

ONSET OF SERIOUS PROBLEMS [videos]













Above are the four Onset of Serious Problems videos given to me by Ari Bowkore for you to watch. So enjoy everyone, hopefully these videos will give you an idea what's Onset of Serious Problems all about.

But why? Click here to know the reason why.

\m/

Sunday, January 2, 2011

Saturday, January 1, 2011

2011.

Okay, it's already 2011. A new year. Yeah.

We wish you a Happy New Year: Here.

So does the gloomy forces: Here.


Thanks.